Tájékoztató Python programozáshoz elinduláskor.

 Mivel ez az oldal tényleg azoknak szól akik most ismerkednek ezzel a világgal és soha semmit nem tanultak ezzel kapcsolatban, csak ők olvassák tovább.


Szeretnél programozást tanulni? Én a Pythont ajánlom. Miért? Erre több okom van az egyik, hogy főleg ezt ismerem, a másik ez: https://www.tiobe.com/tiobe-index/ De komolyra fordítva szerintem a legérthetőbb és a legolvashatóbb kóddal bír. https://www.python.org/

Mire lesz szükséged? Ezzel a kérdéssel a kutya sem törődik. Legtöbb segítő oldalon abból indulnak ki, hogy már profi programozó vagy. Mindenhez értesz a Windowson, tudod mi a Markdown formázás, anyanyelven vágod az Angolt, matek zseni vagy stb.

Hány éves vagy? Tök mindegy! Én nyugdíjason kezdtem. Mi a végzettséged? Legyen bármi, nem sokat számít. Szeresd a Pythont! Élvezd, hogy utasítod, megoldásokra veszed rá! Ebben szeretnél dolgozni? Sokat fogsz tanulni, új ismereteket esetleg évekig.  

A legfontosabb! Rengeteg segítségre lesz szükséged, szerencsére ez rendelkezésedre áll. Az elindulásban fogok neked segíteni. Minden infót gyűjts össze amit itt le fogok írni! Bátran írj magyar szavakkal (ahol lehet) szkripteket! Előbb utóbb akarod vagy sem, megfogod tanulni az angolt, ha sokat programozol. Ne engedd, hogy az eléjén ezzel elvegyék a kedved! Tehát ráérsz átállni!

Kezdjük! Számítógép Windows 64 bit. PyCharm a legjobb fejlesztő környezet a Python kódoláshoz. PyCharmCommunity Edition. Google böngésző. Azért Google mert állandóan fordítgatnod kell majd. Szereld fel egér és honlap fordítóval a beépítetten kívül https://translate.google.com/?hl=hu

Néhány idegen szót nem fogsz érteni ezért javaslom a következő oldal mentését: http://pozicio.szojelentese.com/ vagy https://topszotar.hu/angolmagyar/void esetleg https://wikiszotar.hu/ertelmezo-szotar/Kezd%C5%91lap

Ahogy elkezdsz kódokat írni, problémák adódnak, ezért szeretnéd megkérdezni, hogy miért baszakodik veled. Na de hogyan? Képekre háklis a legtöbb közösség, nehezen olvasható és nem menthető a kód, újra kellene írni. Ha szóban kérdezed kód nélkül az sem biztos, hogy jó ötlet.

Javaslok egy egyszerű kód megosztó weboldalt, regisztrálj be, próbáld ki, használd a Google honlap fordítót és ne felejtsd el Python 3-ra állítani (jobbra fenn): https://www.onlinegdb.com/ Természetesen rengeteg más oldal is van. A megosztó linket kapcsold a kérdéshez! 

Próbáltad már az Edge bing-csevegését Python-hoz segítség kérésre: https://sl.bing.net/fhskEo0mpDE

 A PyCharm-ban – File – Print..-re kattintva akár pdf formátumú mentéseket is készíthetsz a kódodról.

Kérdésekre válaszolgató honlapok többségén meg tudod osztani a kódodat Markdown formázással:

```# Kód megosztása...

   # Markdown formázással.
   print('Helló Világ!')

```

Bővebben: https://roadmap.schdesign.hu/schdesign/tutorial/markdown-alapok/ vagy https://thegige.wordpress.com/2014/11/19/markdown-utmutato/ más: https://www.markdowntutorial.com/lesson/1/ stb.

A kódodat legegyszerűbben itt tudod feltölteni és megosztani:

https://www.onlinegdb.com/

Tapasztalatom, hogy Angol nyelvű oldalakon több, jobb ismertető van. Írd be: Python tutorial. Konkrét példánál pl.: Python isdigit example stb. Rengeteg oktató honlap létezik. A YouTube-n is.

Ha kezdésnél ragaszkodsz a magyar ismertetőkhöz: https://sulipy.hu/ vagy https://tinyurl.hu/yxs4 vagy https://tinyurl.hu/J6Wz esetleg letölthető a következő ingyenes pdf anyag: https://mtmi.unideb.hu/pluginfile.php/554/mod_resource/content/1/thinkcspy3.pdf továbbá: http://faragocsaba.hu/ stb..

További közösségi segítség: 

https://www.facebook.com/groups/python.programozok/ és 

https://tinyurl.hu/3Qmd és 

valamint: https://discuss.python.org/.

Mindenes ajánlatom: https://www.youtube.com/@techatival/videos

Ingyenes képek: https://pixabay.com/hu/

Python csomagok: https://pypi.org/ 

Ja, ja macerás és még nem írtál kódot.

 


Ha valami kimaradt írj!